dimecres, 17 de desembre de 2014

SORT D'ELL - ELS BUDELLS DE LA CUINA


Abans de deixar l'escola de Calella, vaig anar a fer pràctiques al restaurant "La Rosaleda" ara "La Nova Rosaleda" al carrer Altafulla de Mataró.
Allà va ser el primer contacte seriós amb la cuina i amb una persona com a mestre brutal, en Jesús. En Jesús és el cuiner i propietari junt amb la Mercè (ella s'encarrega de la sala).
Un mestre no només vol dir ensenyar a fer una paella, o ensenyar a netejar musclos, ell va ser superior això, va ser el meu segon pare. Gràcies a ell i a la familia, però sobretot a ell vaig seguir l'ofici de cuiner i gràcies a ell també vaig fer ràdio... però anem per parts...

Entrada de pràctiques a "La Rosaleda"

Era al-lucinant quina capacitat de gent es podia fer a un lloc relativament petit. Jo era un autèntic neòfit dins una cuina i ell m'anava donant consells sobre l'ofici. Una persona que estava a la cuina ben d'hora, ben d'hora del matí i començava a preparar-ho tot. ELL SOL.
Jo m'encarregava de tot el que em deia... pelar i tallar cebes, patates (aquí molts cops apareixia la Mercè ajudar!) preparacions d'amanides i altres coses!... en fi, un inici com haurien de ser tots els inicis dels mal anomenats cuiners/res.
Haviem fet serveis rodons i altres que jo mateix era molt lent o no sabia com funcionar. Ell sempre va ser molt pacient amb mi, molt tranquil, i això si que no té preu.
Em va enseyar per exemple a matar llamàntols! Tota una experiència!
Vam fer grups grans algun dia a la nit, els meus primers grups grans!
Les pràctiques a empresa no es cobra un duro però ell em pagava i tot!

Em va agafar després per fer l'estiu amb ell i després... tota la familia i jo de vacances junts a un poble que sempre guardo ben endins del cor, Nonaspe.

Però en aquesta època era un cap verd i clar amb 17 anys que espereu... doncs a part de fer les pràctiques i tot plegat sortia molt de festa i bé... vaig patir les primeres ressaques a la cuina amb el pacient Jesús.
Una frase que se'm va quedar molt gravada que em va dir un dia que venia amb una ressaca tremenda...
"Si ets tan bo per sortir també ho ets per treballar ara" ZAZ! jaja

Quan estava en el restaurant vam formar el grup de música "Elementos Peligrosos". Quan vam començar a fer el burro i assajar no teniem ni nom... El nom ens el va proposar la Mercè (la parella d'en Jesús i cap de sala). Dèiem punk-rock-electro-acústic.... ens van seleccionar pel festival-concurs de rock "Cirera Rock" i tota la familia del restaurant va venir.... brutal!

A la cuina escoltàvem ràdios comercials però a vegades posàvem "Barricada" o "Medina Azahara"! En servei molts pocs cops teniem la ràdio posada, és evident però cal remarcar-ho.

Ell segueix en el restaurant "La Nova Rosaleda" i fa uns plats dels quals alguns d'ells vaig veure com els creava. Sabeu que em flipava més? doncs com ell es movia per tota la cuina i com dominava la matèria. En moments claus de servei era per parar i mirar com ho feia! Ell sol es feia 70, 80 o més persones... GUAU!
Allà vaig aprendre a estar preparat, en el sentit de tot organitzat abans de la 13:00.

Allà vaig fer també la meva primera classe de cuina a nens!

Ens ajudàven les seves filles molts dies, l'Alicia i la Glòria.

Ai.....!!!! quants records! paro aquí però podria seguir mil fulles més!


Gràcies JESUS, MERCÈ, ALICIA, GLORIA!

ORGULLÓS DELS MEUS INICIS!